Archives

Πώς να προστατέψεις το παιδί από μια πιθανή σεξουαλική κακοποίηση

από / Μάρτιος 11, 2015 . 0 Σχόλια.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα παιδιά, προέρχεται από τους φίλους και την οικογένεια!

Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα που συνέβησαν στη χώρα μας με τον παιδόφιλο που κυκλοφορούσε με van στο οποίο βίαζε παιδιά,  μπορούμε να δούμε νέα στοιχεία για ένα ανατριχιαστικό γεγονός, τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών που δυστυχώς, εξακολουθεί να είναι πάρα πολύ διαδεδομένη στην κοινωνία μας.

Πόσα παιδιά έχουν κακοποιηθεί με αυτό τον τρόπο και ζουν μέσα στον τρόμο, τόσο φοβισμένα που δεν έχουν πει τίποτα; Ενώ είναι αδύνατο να προφυλάξεις τα παιδιά σου από τα πάντα, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείς να μειώσεις τον κίνδυνο.

Πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης – Η δυναμική της, στην οικογένεια

Ευπάθεια
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα παιδιά δεν προέρχεται από τους άγνωστους αλλά από την ίδια την οικογένεια ή  τους φίλους. Περίπου 30-40% των παιδιών έχουν κακοποιηθεί από μέλη της οικογένειας ενώ σχεδόν το 60% έχει κακοποιηθεί από ανθρώπους τους οποίους η οικογένεια εμπιστευόταν, συμπεριλαμβανομένων συγγενών, προπονητών, καθηγητών, κληρικών και άλλων ανθρώπων που βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας, δύναμης και επιρροής. Φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι για τα παιδιά να πουν όχι σε τέτοιους ανθρώπους, ειδικά αν ο θύτης περιγράφει τη συμπεριφορά του ως μέρος της «αγάπης» ή της «φροντίδας» του προς το παιδί.

Όσοι κακοποιούν σεξουαλικά έλκονται από περιβάλλοντα στα οποία μπορούν να αποκτήσουν εύκολη πρόσβαση σε παιδιά, όπως αθλητικά πρωταθλήματα, θρησκευτικά κέντρα νεότητας, λέσχες, και σχολεία. Προσπαθούν πολύ για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των γονέων και άλλων συγγενών. Φανταστείτε, για παράδειγμα, την ευπάθεια των παιδιών ενός μονογονέα, όταν ένας προπονητής ή δάσκαλος προθυμοποιείται να τα προσέξει μετά το σχολείο ή κάποιες φορές που ο γονιός πρέπει να είναι στην δουλειά του.

Προειδοποιητικά σημάδια
Προσέξτε τους ενήλικες που δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα παιδιά σας, όπως το να προσπαθούν να τα ξεμοναχιάσουν επανειλημμένα. Αυτό είναι λίγο περίπλοκο στην περίπτωση των δασκάλων και των προπονητών οι οποίοι ειλικρινά ενδιαφέρονται για τα παιδιά και θέλουν τα τα συμβουλεύσουν σε πιο προσωπικό επίπεδο. Είναι δύσκολο να διαχωρίσεις τους μεν από τους δε.

Ψάξτε για αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού σας, τις διαθέσεις, τις στάσεις και τις σχολικές επιδόσεις του. Αυτοί που κακοποιούν, φοβίζουν τα θύματά τους λέγοντάς τους ότι εκείνα (τα θύματα) το επέτρεψαν αυτό  να συμβεί και ότι οι γονείς τους θα θυμώσουν, οπότε να “μην το πείτε πουθενά.” Ακόμα χειρότερα, κάποιοι από αυτούς απειλούν να βλάψουν τα μέλη της οικογένειας του παιδιού εάν εκείνο μιλήσει.

Πρόληψη
Πρώτον, ένας προπονητής δεν πρέπει ποτέ να είναι σε αποδυτήρια μόνος με έναν αθλητή. Άλλοι παίκτες ή προπονητές πρέπει να είναι παρόντες. Αυτό ισχύει όχι μόνο για τους προπονητές του ιδίου φύλου με τον αθλητή, αλλά προφανώς και σε περιπτώσεις όπου ο προπονητής και αθλητής είναι διαφορετικού φύλου.

Δεύτερον, για τους νεαρότερους παίκτες  ιδίως, ο γονέας θα πρέπει να είναι παρόν σε όλες τις προπονήσεις. Αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για τον περιορισμό των πιθανοτήτων της σεξουαλικής κακοποίησης, αλλά επίσης για να μετριαστεί η λεκτική κακοποίηση που συχνά λαμβάνει χώρα μεταξύ προπονητών και αθλητών. Οι προπονητές συχνά δεν θέλουν οι γονείς να είναι παρόντες, επειδή δεν επιθυμούν τη γονεϊκή παρέμβαση στο τρόπο που προπονούν. Μίλησε με τον προπονητή και αν επιμένει να μην είσαι παρόν, άλλαξε προπονητή ή ομάδα στο παιδί σου.

Εάν δεν έχεις αποδείξεις κακοποίησης αλλά ανησυχείς για την συμπεριφορά ή τη διάθεση του παιδιού σου, είναι καλύτερα να απομακρύνεις το παιδί σου από οποιαδήποτε ομάδα, δραστηριότητα ή κατάσταση όπου υποπτεύεσαι ότι κάτι δεν πάει ή δεν θα πάει καλά.Καλύτερα να κάνεις λάθος παρά να μη δράσεις καθόλου!

πηγή: www.singleparent.gr

Σχόλια

Αφήστε ένα Σχόλιο

Απάντηση

* Όνομα:
* E-mail: (Δεν Αναρτήθηκε)
   Ιστότοπος: (Site url with http://)
* Σχόλιο: